Η κυβέρνηση με το πρόγραμμα που συμφώνησε με την Τρόικα δεν προωθεί την ανάπτυξη αλλά την υποθάλπει

Μετά το σκάνδαλο για τα ελληνικά ομόλογα που έχει ήδη αναλυθεί, ένα νέο σκάνδαλο αναδύεται σιγά-σιγά για να μη δημιουργηθούν αναταράξεις. Το νέο σκάνδαλο αφορά τα έντοκα γραμμάτια που πρόκειται να εκδώσει το ελληνικό δημόσιο.

Πριν εξηγήσω πώς προκύπτει το νέο σκάνδαλο, ας δούμε μια πολύ πρόσφατη δήλωση του Παπακωνσταντίνου στα διεθνή ΜΜΕ, από αυτές που ανεβάζουν τα επιτόκια…

Μιλώντας στο γαλλικό AFP, ο Παπακωνσταντίνου είπε ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην σωστή κατεύθυνση για να χειριστεί με σκληρές μεταρρυθμίσεις την δημοσιονομική της κρίση και να εκπληρώσει τους όρους της συμφωνίας της με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Υποστήριξε επίσης, ότι η επικείμενη επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές τον Ιούλιο, μετά το πακέτο διάσωσης, με την έκδοση εντόκων γραμματίων «δεν αποτελεί τεστ της αγοράς» και λογικά δεν θα συναντήσει πρόβλημα στη ζήτηση.

Στο παραπάνω διάγραμμα της μεταβολής των επιτοκίων της αγοράς των δεκαετών ομολόγων έχουν προστεθεί οι Bollinger Bands και οι δείκτες RSI και Stochastic. Βάσει αυτών, οι καλύτερες περίοδοι για την Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα είναι οι περιοχές Α και Γ, διότι σε αυτές τα επιτόκια φαίνονταν ότι θα διατηρούντο χαμηλότερα. Αντίθετα, οι χειρότερες περίοδοι για την Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα είναι οι περιοχές Β και Δ, διότι σε αυτές τα επιτόκια έχουν ισχυρή αυξητική τάση δείχνοντας τη διογκούμενη κακή κατάσταση της οικονομίας.

Εδώ μπαίνουν δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα:

Αφού η Ελλάδα ετοιμαζόταν να μπει στις αγορές και να εκδώσει έντοκα γραμμάτια, γιατί δεν μπήκε την χρονική περίοδο Γ που οι συνθήκες ήταν ιδανικότερες και προτιμάει να μπει την περίοδο Δ, που είναι η χειρότερη;

Γιατί ο Παπακωνσταντίνου κάνει αυτές τις δηλώσεις στα διεθνή ΜΜΕ ανεβάζοντας την κινητικότητα των αγορών και τη στιγμή που κανένας έμπειρος επενδυτής δεν πρόκειται να τις πιστέψει; Όλοι τους αντιλαμβάνονται, ότι η κυβέρνηση με το πρόγραμμα που συμφώνησε με την Τρόικα δεν προωθεί την ανάπτυξη αλλά την υποθάλπει, αυξάνοντας τα χρέη της χώρας και το ΑΕΠ της.

Πρόκειται για ένα ακόμη μεγάλο σκάνδαλο, με στόχο την αύξηση των τόκων των εντόκων γραμματίων και την περαιτέρω επιβάρυνση της χώρας για συγκεκριμένους σκοπούς, που πλέον γίνονται φανεροί σε όλους.

Το ότι ο Προβόπουλος δεν έχει ανακατευτεί ακόμη, πιθανόν να οφείλεται είτε στο ότι ο νόμος περί ευθύνης υπουργών δεν καλύπτει τους τραπεζίτες είτε στο ότι θα το κάνει λίγες μέρες πριν την έκδοση με διαφοροποίηση κάποιου μηχανισμού της ΤτΕ… Ιδομεν.

Τί είναι όμως τα έντοκα γραμμάτια;

Τα Έντοκα Γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) είναι τίτλοι μικρής διάρκειας, οι οποίοι πωλούνται στους επενδυτές σε τιμή χαμηλότερη από την ονομαστική τους αξία. Με τον τρόπο αυτό οι τόκοι προκαταβάλλονται στους επενδυτές. Τα έντοκα γραμμάτια εξοφλούνται στην ονομαστική τους αξία κατά την ημερομηνία λήξης τους.

Τα έντοκα γραμμάτια απευθύνονται κυρίως σε μικροεπενδυτές και παρέχουν υψηλές πραγματικές αποδόσεις, αφού το επιτόκιό τους βρίσκεται πολύ πάνω από τον πληθωρισμό.

Προσέξτε αυτό…

«Οι τίτλοι είναι ανώνυμοι και διαπραγματεύσιμοι στις τράπεζες και στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ).

Aυτό σημαίνει ότι κάθε επενδυτής σε περίπτωση ανάγκης μπορεί εύκολα να πωλήσει τους τίτλους του πριν από τη λήξη τους σε οποιαδήποτε τράπεζα ή στο Χρηματιστήριο Αθηνών, σε τιμές που ισχύουν στη δευτερογενή αγορά.

Εδώ είναι και το μεγάλο χρηματιστηριακό κόλπο…. που είναι σε εξέλιξη και που βασίζεται στη συνεχή αύξηση των επιτοκίων μέχρι το μεγάλο κραχ….

Πηγή: http://ksipnistere.blogspot.com/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s